Facebook Twitter Gplus Flickr Pinterest YouTube E-mail RSS

Το πιπίνι, το αστέρι και ο βούρκος της αμαρτίας

Είσαι φτιαγμένη από Αστερόσκονη αγάπη μου.

Ας υποθέσουμε πως είσαι ένα κορίτσι που δεν μασάει από γλυκόλογα και άλλα όμορφα που λένε τα αγοράκια, και τα θεωρείς όλα υπερβολές και ψέματα που σκοπό έχουν μόνο να σε ρίξουν στο κρεβάτι και εις το βούρκο της ακολασίας .

Αν κάποιος όμως σου πει την φράση «είσαι φτιαγμένη από αστερόσκονη αγάπη μου» τότε θα πρέπει να αναθεωρήσεις. Ο υποψήφιος εραστής αν και δεν μπορώ να γνωρίζω τις προθέσεις του ( πιθανόν να θέλει να σε ρίξει στο κρεβάτι και φυσικά εις τον βούρκον της ακολασίας ) κυριολεκτεί. Είσαι φτιαγμένη από αστερόσκονη. Κι εσύ και το κρεβάτι που θα σε ρίξει.

Αν θέλεις να μάθεις το γιατί διάβασε την ιστορία παρακάτω.

Τη σκοτεινή νύχτα του Φεβρουαρίου του 1987 ένας τύπος από τον Καναδά ( αστρονόμος το επάγγελμα ) ο Ιαν Σέλτον εργαζόταν σε ένα αστεροσκοπείο στο Λας Καμπάνας της Χιλής. Εκεί λοιπόν ψηλά στις Άνδεις ένας βοηθός του βγήκε έξω για ότι τέλος πάντων μπορεί να βγει έξω ένα αγοράκι τη νύχτα.

Έχετε δει πως κάνουν πιπί τους τα αγοράκια στην εξοχή; Το απολαμβάνουν. Και το απολαμβάνουν τόσο που όση ώρα το κάνουν το βλέμμα τους στρέφετε προς τον ουρανό, με ένα αίσθημα απίστευτης ανακούφισης.

Καθώς ήταν εξοικειωμένος με το θέαμα του σκοτεινού ουρανού λίγο πριν την τινάξει δεν άργησε να παρατηρήσει κάτι πολύ ασυνήθιστο.

Στην άκρη μιας νεφελώδους περιοχής φωτός γνωστής και ως Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου , βρισκόταν μια πολύ φωτεινή κηλίδα. Δεν ήταν πολύ μεγάλη πάνω κάτω όσο τα άστρα στη ζώνη του Ωρίωνα. Το περίεργο και σημαντικό όμως ήταν πως δεν υπήρχε εκεί την προηγούμενη μέρα.

Για να μην πολυλογώ μάζεψε τα κατουρημένα του τσακ μπαμ πήγε στον Ίαν Σέλτον του είπε τα καθέκαστα και μέσα σε λίγες ώρες τα νέα είχαν διαδοθεί σε όλο τον κόσμο.

Ο βοηθός του και ο Σέλτον είχαν ανακαλύψει μια έκρηξη σουπερνόβα. Μια έκρηξη υπερκαινοφανούς αστέρα. Έβλεπαν με γυμνό μάτι τον θάνατο ενός άστρου.
Μερικές ώρες πριν στην Ιαπωνία σε ένα ορυχείο ψευδαργύρου βαθειά στα έγκατα της γης συνέβαινε ένα άλλο παράξενο γεγονός σχετικό με τα παραπάνω το οποίο όμως θα το αφήσω για άλλη φορά.

Χτες στο Twitter είπα ότι «κάθε τι γύρω σας ακόμα και το σώμα σας είναι φτιαγμένο από τον θάνατο ενός άστρου. Είμαστε πλασμένοι από αστερόσκονη». Μια αστερόσκονη που σκορπίζεται στο σύμπαν από εκρήξεις σούπερνόβα όπως αυτή που σας είπα παραπάνω.

Οι ενώσεις του άνθρακα που αποτελείτε το σώμα μας, ο σίδηρος και το αλουμίνιο που είναι φτιαγμένο το καραγαμάω αμάξι του τύπου που σε έχει ξετρελάνει. Ο χρυσός ο οποίος υπάρχει στο δαχτυλίδι που σου πρόσφερε όταν σου ζήτησε να παντρευτείτε. Το οξυγόνο που λαχανιασμένη αναπνέεις μετά τα γλυκά ερωτικά φιλιά του. Όλα μα όλα τα στοιχεία που μας περιβάλουν είναι φτιαγμένα στην καρδιά ενός άστρου που πεθαίνει.

Αν δεν βαριέσαι διάβασε παρακάτω να δεις πως γίνεται.

Το κύριο ( πολύ παλιά ήταν το μοναδικό ) στοιχείο από το οποίο αποτελείται ένα αστέρι είναι το υδρογόνο. Όσοι θυμούνται τη φυσική στο σχολείο θα ξέρουν πως το υδρογόνο έχει ένα πρωτόνιο και ένα ηλεκτρόνιο. Απλό και όμορφο.
Σε μια περιοχή του σύμπαντος λοιπόν που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση υδρογόνου τα μόρια του αρχίζουν να έλκουν το ένα το άλλο σύμφωνα με τους νόμους τις βαρύτητας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια νέφη από αυτό το στοιχείο και στη συνέχεια αστέρια ή και πλανητικά συστήματα.

Κάπως έτσι γεννιούνται τα άστρα. Έτσι γεννήθηκε και ο δικός μας ήλιος αλλά και πριν από αυτόν άλλα αστέρια στην γειτονιά μας τα οποία προσέφεραν με το θάνατό τους τα υλικά για να φτιαχτούμε εμείς και ότι μας περιβάλει.

Από τη γέννηση του ένα αστέρι παλεύει. Παλεύει με τη βαρύτητα η οποία απειλεί να το συνθλίψει κάτω από τις δυνάμεις του ίδιου του του βάρους.

Τι μπορεί να κάνει το αστέρι για να μην συνθλιβεί; Καίει. Καίει υδρογόνο. Καίει υδρογόνο με τη διαδικασία της πυρηνικής σύντηξης σε πυρήνες , όχι της φωτιάς, αυτοί είναι ανόητοι αλλά ηλίου Δύο πρωτόνια δύο ηλεκτρόνια . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή ενέργειας ικανής να διατηρήσει το αστέρι μας σταθερό και να μην καταφέρνει η βαρύτητα να το συνθλίψει. Το ίδιο κάνει και ο Ήλιος μας.

Καίει υδρογόνο , όχι για να μας κρατήσει ζεστούς και ζωντανούς, αλλά για να μην καταρρεύσει. Να μην πεθάνει. Αυτό κάνει για περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια τώρα και θα το κάνει για άλλα πέντε το πολύ. Δεν χρειάζεται ακόμα να ξεκουβαλήσετε. Υπάρχει χρόνος.

Γιατί; Γιατί το υδρογόνο του δεν είναι άπειρο. Κάποτε θα τελειώσει. Και τότε; Τότε θα πεθάνει; Όχι. Κάθε άστρο είναι ένας μικρός ή μεγάλος πεισματάρης . Θα αρχίσει να καίει το ήλιο. Θα το μετατρέπει σε άλλα στοιχεία. Βαρύτερα. Το οξυγόνο, το πυρίτιο, το αργίλιο, το ασβέστιο, το νάτριο, ο άνθρακας, το άζωτο κλπ.

Όλο και πιο σύνθετα στοιχεία. Όλο και πιο βαριά. Μέχρι που εμφανίζονται στοιχεία που είναι πολύ σταθερά. Όπως ο σίδηρος. Τότε αντιλαμβάνεται κάτι. Η σύνθεση στοιχείων βαρύτερων από το σίδηρο στην πραγματικότητα κοστίζει ενέργεια παρά ελευθερώνει.

Κάτι σαν τα δανικά του ΔΝΤ. Μπορείς να δανείζεσαι αλλά όχι χωρίς κόστος και κάποτε θα πρέπει να τα επιστρέψεις.

Όταν λοιπόν ο πυρήνας του Ήλιου αποτελείτε κυρίως από σίδηρο η βαρύτητα αρχίζει να νικάει. Ο φλοιός της αστρικής ύλης αρχίζει να καταρρέει προς τον πυρήνα με απίστευτες ταχύτητες. Αυτοί οι τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων τόνοι αστρικού υλικού που καταρρέουν συναντούν τον εξαιρετικά συμπαγή πυρήνα σιδήρου του αστεριού.

Το αστρικό δράμα εξελίσσεται θεαματικά. Τι μένει να κάνει πια το άστρο; Να αδυνατήσει. Αυτό που ακολουθεί είναι μια σύγκρουση τρομακτικής βιαιότητας και ένα τεράστιο ωστικό κύμα με μια απίστευτης ισχύος πυρηνική έκρηξη εκτινάσσει μακριά από το άστρο τεράστιες ποσότητες υλικού.

Όλα τα στοιχεία τα οποία είπαμε παραπάνω τα οποία φτιάχτηκαν σε αυτό το αστρικό εργαστήριο ταξιδεύουν με απίστευτες ταχύτητες προς κάθε κατεύθυνση. Ακόμα και στην κατεύθυνση της γης μας.

Όταν σχηματίστηκε το πλανητικό μας σύστημα σχηματίστηκε και από στοιχεία που έστειλε στη γειτονιά μας ο θάνατος ενός άστρου.

Ο θάνατος; Χμ. Η αλήθεια είναι πως η έκρηξη ενός σούπερ νόβα δεν καταστρέφει εντελώς το αστέρι. Αλλά μάλλον θα βαρεθήκατε οπότε θα σταματήσω εδώ.

Δεν είμαι φυσικός ούτε αστρονόμος. Αλλά μου αρέσει να διαβάζω. Αν σας αρέσει κι εσάς οι πηγές μου είναι βιβλία του Paul Davis του Stephen Hawking του πατριώτη μου του Γιώργη Γραμματικάκη της Susan Greenfield και άλλων.

Ξέρω. Όλοι οι άντρες είμαστε γουρούνια! Για να ρίξουμε ένα πιπίνι στο κρεβάτι, μπορούμε να τις πούμε τα πάντα τα μεγαλύτερα ψέματα και τις πιο απίστευτες κολακείες . Αν όμως κάποιος σου πει πως είσαι φτιαγμένη από αστερόσκονη να ξέρεις πως κυριολεκτεί. Μπορεί να θέλει να σε ρίξει στο κρεβάτι, μπορεί να θέλει να σε ρίξει στο βούρκο της αμαρτίας αλλά κυριολεκτεί.

Written by SykoFantiS_Bastoyni

SykoFantiS_Bastoyni

Είμαι ο Μανόλης, Λατρεύω την αστρονομία, το κρύο, τη μουσική, και τις παθιασμένες κουβέντες. Είμαι ευαίσθητος, και όχι σαν τα μούτρα σας.

 
© Creative Commons License
Εξομολογήσεις Κανιβάλων by SykoFantiS Bastoyni is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.
Based on a work at http://www.e-cannibals.gr/blog/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://www.e-cannibals.gr/blog/

wordpress counter
.